Covid-19

Vaccineren of niet?

Nu het vaccin steeds dichterbij komt waarmee we het coronavirus onder controle kunnen krijgen, rijst natuurlijk ook de discussie over wel of niet vaccineren.
Is het vaccin niet te snel ontwikkelt? En wat zijn de effecten op de lange termijn?
En dan heb je nog de mensen die denken dat ze een chip ingespoten gaan krijgen waarmee ze in de gaten gehouden worden
Dat laatste vind ik overigens nogal lachwekkend. Alsof onze overheid zo’n 17 miljoen mensen 24 uur per dag in de gaten gaat houden!
Om nog maar te zwijgen van het feit dat je zonder chip al prima te volgen bent, want tegenwoordig heeft iedereen wel een mobiel en een computer met internetverbinding. En wat dacht je van al die mooie technische snufjes in je huis? Nooit bij stil gestaan dat je ook daarmee prima te volgen bent?
Onlangs nog keek ik naar een aflevering van “Hunted”. Twee knullen die het waagden om een nacht in hun eigen huis te gaan verblijven en daar dus via “Google Assistant” hun muziek lieten afspelen.
Euh ja, slim…. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de hunters het duo al snel in de kladden kon grijpen.
Maar terug naar het vaccin.
De vraag of het te snel is lijkt eigenlijk best simpel te beantwoorden. In de tijd dat SARS heerste was men al bezig om daar een vaccin tegen te ontwikkelen. Alleen was dat uiteindelijk niet meer nodig omdat het virus onder controle kwam. Dat middel van toen hebben ze nu dus uit de kast getrokken en in feite zijn ze daar dus gewoon mee verder gegaan. Of het dus echt snel is betwijfel ik.
Effecten op de lange termijn zullen er ongetwijfeld zijn, maar dan vraag ik mij toch meer af of ik dan moet kiezen voor leven in het nu of het niet doen en in beperkingen leven uit angst voor iets wat er misschien ooit zou kunnen komen. Ik bedoel maar, ik kan morgen tegen een bus aanlopen en er dan ook niet meer zijn. Heb ik dan mijn leven stil gezet omdat ik het vaccin niet wou vanwege de effecten op de langere termijn?
Wie dan leeft, wie dan zorgt, zei wijlen mijn oma altijd.

We laten onze kinderen tegenwoordig toch ook inenten tegen de bof, mazelen en rode hond? Omdat we er vanuit gaan dat het middel veilig en betrouwbaar is.
Toevallig keek ik laatst naar een uitzending van het programma “ik mis je” en die dame vertelde toch echt dat ze beperkingen had. Opgelopen na het vaccineren tegen de mazelen. Waar artsen zeiden dat ze nooit zou kunnen praten en nooit zou kunnen lopen, stond er nu toch echt een dame die dit allemaal wel kon. Maar daar heeft ze hard voor moeten vechten.
En enkel en alleen maar omdat zij de pech had dat ze een uitzonderlijk geval was die wel verkeerd reageerde op het vaccin.
In de toekomst kunnen we niet kijken en dat is misschien maar goed ook, maar we kunnen wel kijken naar het hier en nu. En nu wil ik gewoon kunnen leven. Mensen weer kunnen aanraken en kunnen knuffelen. Weer gewoon naar het theater of het restaurant kunnen zonder angst te hebben dat je besmet zou kunnen raken met het virus.
Het nu weegt toch meer op dan tegen het later dat er misschien niet eens zal zijn omdat we zo ver niet kunnen kijken. En in dat later zijn artsen en de wetenschap alweer veel verder in hun kennis en in wat ze kunnen.
En daarom kies ik toch voor het vaccineren. Ik wil niet bang zijn en leven.
Leven in een toekomst vol van hoop….

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *